Támadás a számítógépek és a mesék ellen

Vírusos időszakon vagyunk túl. Félévzáró adásunk egyik fő témája a májusi kibertámadás, ami végig söpört a világon. A zsarolóvírus lényegében az emberek nem törődömségét használta ki, azokat az egyéni felhasználókat és egyúttal multikat is, ahol még a szoba sarkában porosodik a jó öreg Windows XP, amitől semmi áron sem akarnak megszabadulni. Másik témánk kapcsán pedig gyerekeskedtünk és azt fejtegettük, hogy a mai gyerekeknek szóló animációs filmek mondanivalója már inkább szól a szülőknek semmint a 12 éven aluliaknak. Túlléptek a kliséken és ma már a rajzfilmekben a gyerek karakter azon aggodalmaskodik, miből fogja fizetni a diákhitelt, miután elvette az osztály legcsinosabb leányzóját?!

Kocka mérnökhallgatók és mekis bölcsészek nyomában

Adásunkban a személyesen is megélt közhelyek és sztereotípiák nyomába eredtünk. Miből fagad az általánosítás és egyáltalán miért gondolják vajon azt az emberek, hogy a mérnökhallgatók a nap 24 órájában kockulnak és a bölcsészekkel pedig csak a mekiben találkozhatnak.

Kék Bálna mint médiahack és társadalmi probléma

A Játék, ami globális szinten felrázta az internetet és a társadalmat is. Az öngyilkosságra buzdító internetes csoport híre elsöprő gyorsasággal terjedt el az interneten, majd tűnt el a süllyesztőben, miután kiderült, pusztán egy kreált álhírről van szó. Ez a jelenség azonban többszintű társadalmi problémákra mutat rá, egyfelől az álhírek gyors terjedésére és az öngyilkosságra, melyről nem igazán beszélünk.

Frankofón dallamok

A Frankofón Fesztivál francia nyelvű dalversenye 2001 óta az egyik legelismertebb magyarországi, francia nyelvű zenei vetélkedő. Az idei Frankofón dalverseny egy hete került megrendezésre és adásunkban a dalverseny győztesét Kató Lindát faggattuk az alkotói folyamatról és a dalversenyről.

Műsorvezető:
Technikus:
Vendég:
 • Kató Linda

Street art - Művészet vagy vandalizmus?

Adásunkban arra kerestük a választ, hogy a streeat art egy nyilvános és mindenki számára elérhető modern művészeti ág vagy pedig közönséges vandalizmus? Megoszlanak a vélemények és még szakmában is vitatkoznak azon, hogy is lehetne definiálni vagy legalább meghatározni mi tartozik a street art-ba.

YouTube a jövő tévéje?

Adásunkban arról beszélgettünk, hogy vajon a YouTube milyen szerepet tölt be jelenleg a felhasználók és fogyasztók körében, és milyen irányokat vehet fel a jövőben. Átveszi-e tv helyét vagy megmarad egyszerű videómegosztónak? Vendégünk volt Kiss Dóra vlogger és a BME villamosmérnöki karának hallgatója.

Műsorvezető:
Technikus:
Tracklist:
 • 1.Uplink - Crying Over You 2. Prismo - Weakness
Vendég:
 • Kiss Dóra

Alkohol és drogok helyett élményeket

A szabadidő aktív eltöltése és káros- romboló hatású válfajairól beszélgettünk egy izlandi kutatás alapján, ahol ma már az alkohol és a féktelen bulizás helyett a fiatalok többsége az élményalapú kreatív tevékenységeket választják. Körbe jártuk Magyarországon mennyire volna működőképes egy olyan program, ahol délután a gyerekek alkotókörökben vesznek részt és kiskorú nem mehet ki az utcára este 10 óra után.

Robotautók versenye a Műegyetemen

Robotmacska, robotporszívó, ruhahajtogató robot... világunkban lassan minden robot vezérelt lesz. Mi robotautókról beszélgettünk mai adásunkban, a BME RobonAut versenyének idei évadának egyik csapatával a Különben Dühbe Gurulunk két tagjával - Ledneczki Mártonnal és Szabó Péterrel beszélgettünk a robotautójuk megépítéséről, működéséről de kitértünk a jövő valóságos önvezető autóira is.

:
Műsorvezető:
Technikus:
Vendég:

Gondolkodik-e helyettünk a Facebook?

Manapság divatosak azok a vélemények, melyek szerint a közösségi média mondja meg miről is gondolkodunk. A Facebook saját kattintgatásaink alapján szelektálja a híreket, tartalmakat és a reklámokat. De hogy hol húzódik a határ a manipuláció, a befolyásolás és az egyszerű felhasználói igények kiszolgálása között az már kérdéses. Az viszont nem lehetne kérdés, hogy képesek vagyunk-e még gondolkodni vagy a Facebook teszi helyettünk.

Műsorvezető:
Technikus:
Tracklist:
 • RetroVision - Heroes

Grafológia

Az ember személyiségét, tulajdonság​á​t sokféleképpen vizsgálják manapság. Most a grafológiát- vagyis az írásképelemzést mutatjuk be. Minden mondatunk mögött ott rejlik a​ legbelsőbb​ Énünk​​, amit a valóéletben ​oly ​féltve ​őrzünk. Viszont az írásképünk és az ​a​lírásunk egyből elárulja kik is vagyunk. Egy grafológus mindent tudni fog rólad, abból hogyan kapcsolod össze a “gy” betűdet.

Műsorvezető:
Vendég:
 • Reizingerné Fejes Tünde

Virtuális valóság

A virtuális valóság világát jártuk körbe...körbe…körbe... A kezdeti próbálkozásoktól indultunk és a végén már az esetleges felhasználási területeiről ábrándoztunk. Azt fejtegettünk mennyire fog majd elterjedni, mennyi antiszociális és játékfüggő ember lesz és hogyan fogja a jövő generációja megtanulni a történelem leckét.

Műsorvezető:
Technikus:
Tracklist:
 • Jim Yosef - Arrow

Szkepticizmus és fizika

A természettudomány vagy a fizika képes lehet arra hogy magyarázatot adjon minden felfedezésre, mégse figyelnek rá az emberek. Ellenben az áltudományok és az áltudósok találmányai roppant népszerűek az emberek körében.​ ​Härtlein Károly, a BME ismert fizikusa mesél szkeptikus tevékenységeiről és a látvány fizika hátteréről, kulisszatitkairól. És ha már fizikáról beszélgettünk, akkor természetesen kísérleteztünk is.

Műsorvezető:
Technikus:
Vendég:
 • Härtlein Károly

Simonyi 100

2016. október 18-án ünnepeljük Simonyi Károly villamosmérnök, fizikus kiemelkedő tudós-tanár. születésének 100. évfordulóját. Rá emlékezik a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kara, valamint az ott működő Simonyi Károly Szakkollégium és egy többhetes programsorozatot hirdet Simonyi100 néven. A programsorozat egyik szervezőjével Oláh Ákossal beszélgettünk

Műsorvezető:
Technikus:
Tracklist:
 • Bensound - Rumble (Royalty Free Music from Bensound)
Vendég:
 • Oláh Ákos

Kutatók éjszakája - Schönherz Mátrix

Mi az, hogy rádióamatőrködés? Mit tud egy LEGO robot? És hogy kerül egy 19 emeletes kollégium ablakára több tucat led izzó? A Simonyi Károly Szakkollégium kutatók éjszakájára szervezett programjairól és a Schönherz Mátrixról beszélgettünk a szakkollégium elnökével Pápay Leventével.

Műsorvezető:
Technikus:
Tracklist:
 • Westy Reflector - Elena's Stars
Vendég:
 • Pápay Levente

Önkénteskedés

Önkénteskedtünk.